מניעת פציעות ספורט - אמצעי התאוששות - מחקרים על ג'קוזי
הג'קוזי הוא סוג של עיסוי שמשתמשים בו ספורטאים בכדי להפעיל ולייעל תהליכים שונים המתרחשים בגוף לשיקום מערכות פיזיולוגיות לאחר מאמצים עצימים. הג'קוזי מערב גורמים מכניים (זרמי מים) וגורמים תרמיים (חום, קור) בסוג זה של עיסוי. לאחר הג'קוזי ישנה תגובה במערכת הנשימה, מחזור הדם, במטבוליזם ומערכת העצבים.
מחקר שנערך על השפעות הג'קוזי כאמצעי התאוששות לאתלטים תחרותיים ברמה עולמית נמצא כי לג'קוזי יש השפעות ביומכניות והשפעות להורדת כאבי שרירים. האתלטים התאמנו במשך 4 שבועות שבכל שבוע היו 3 ימים של אימונים אינטנסיביים (2 אימונים ביום). האימונים התקיימו בימי שני, שלישי ורביעי וההבדלים בין ארבעת השבועות היו שבשבועיים הראשונים לא השתמשו בג'קוזי כאמצעי התאוששות, ובשבועיים האחרונים כן. חום המים בג'קוזי היה 36.7 עד 37.2 מעלות, והספורטאים השתמשו בג'קוזי כ-20 עד 30 דקות לאחר אימון הערב. האתלטים ישבו בג'קוזי במרחק של 10 עד 30 סמ' מיציאת סילון המים. סילון המים היה מכוון לחלקים שונים בגוף תוך כדי החלפה כאשר בכל חלק זרם המים עבד כ-3 דקות.
השפעות החשובות שנמצאו במחקר זה היו:
שבאימונים הבאים לאחר השימוש בג'קוזי הייתה ירידה קטנה בכוח כיווץ השרירים בעת תרגילי קפיצות שונים (קפיצה למרחק, קפיצה לגובה, ניתורים) ועליה גדולה בזמן המגע מתמשך בקרקע בעת הקפיצות. אפשר להסיק מכך שבאימונים אינטנסיביים שעות ספורות לאחר הג'קוזי ישנה פגיע קטנה ביכולת השרירים בגלל שאין מספיק זמן לשריר להתאושש לרמה אידיאלית לאחר הג'קוזי. מומלץ מרווח של כ- 24 שעות לפחות מסיום הג'קוזי עד לאימון העצים הבא! בנוסף דבר זה ארע על עליה ברמת המיוגלובין בשריר בעת השימוש בג'קוזי.
בנוסף טען המחקר כי התגובות המכניות בגוף כתוצאה ממגע עם סילוני המים בג'קוזי העלו את קצב ואת רמת שחרור החלבונים מרקמת השריר לזרם הדם ובכך העלו את היכולת התפקודית של מערכת העצבית-שרירית. בנוסף גם פחתו מספר כאבי השרירים. חשוב לציין, כי המחקר לא קבע בוודאות כי ישנו קשר בין השימוש בג'קוזי לבין השגת תוצאות טובות יותר או טובות פחות באימונים ובתחרויות.
מחקר נוסף שנערך על מתאבקי ג'ודו, השתמשו המתאבקים בג'קוזי בטמפרטורה של 34 עד 36 מעלות בלבד במשך 30 דקות. מטרת הניסוי הייתה למדוד את זמן התגובה (רפלקס) העצבית-חושית, תגובת גיד אכילס, תגובת הופמן, מהירות ההולכה העצבית וטונוס השרירים בעזרת EMG.
התוצאות הראו:
שהשימוש בג'קוזי מייעל את מרכז התפקוד המוטורי במוח ובת בבת מעלה את יכולת התגובה העצבית-מוטורית ההיקפית ומעלה גם את מהירות ההולכה העצבית, כמו כן את יכולת תפקוד השרירים במאמץ. במחקר זה לא נאמר מתי המתאבקים השתמשו בג'קוזי וכמה זמן לאחר הג'קוזי בוצע המחקר / המדידות.
מספר נקודות שרצוי לדעת בעת השימוש בג'קוזי:
- בג'קוזי חם (37 – 40 מעלות) הגוף מתחמם יותר מסאונה בגלל המגע עם המים.
- הדופק עולה.
- לחץ הדם עולה.
- טוב להורדת מתח.
- חשוב לשתות.
- לא יותר מ- 20 דקות.
- בניגוד למה שחושבים... לא מומלץ להיות קרוב מדי ללחץ חזק, זה יכול לפצוע את השרירים!
אליעזר רוזן - מאמן אתלטיקה

