מניעת פציעות ספורט - הכל על דקירות בצד

דקירה בצד הקשורה לספורט, אשר ידועה גם ככאב בטן זמני, הינו  אחד הכאבים המטרידים ביותר, אשר חווים חלק ניכר מהעוסקים בספורט. על אף שאינו נחשב כפציעת ספורט, ישנם דיווחים שעד 70% מהרצים החובבנים סבלו מדקירות  בצד בשנה האחרונה. דקירה בצד גורמת לכאב חזק וחד לרוב מתחת לשכבת הצלעות התחתונות. על אף שהכאב יכול להופיע בשני הצדדים, מחקרים מראים שהכאבים מופעים יותר  בצד ימין. לרוב הכאב מופיע בזמן פעילות עצימה! כמו כן הכאבים שכיחים יותר בענפי ספורט, אשר ישנם המון עליות וירידות, כגון ריצות, קפיצות ורכיבה על סוסים. בנוסף הם מופיעים יותר בספורטאים חדשים או/ו חובבנים.

מה גורם לכאבים בצד?
הכאב  נגרם מעיוות בשריר הסרעפת. שריר הסרעפת בנוי בצורת כיפה, אשר מפרידה בין חלל בית החזה לחלל הבטן, אשר עולה ויורד בזמן שנושמים. בכדי להבין מדוע שריר הסרעפת מתעוות, אנו חייבים להבין מה קורה בזמן פעילות.

ניקח לדוגמה את ענף הריצות:
דבר ראשון מעניין לציין שמחקרים מראים שמעל 70% מהאנשים נושפים בזמן שרגל שמאל פוגעת בקרקע, כאשר פחות מ- 30% נושפים כאשר רגל ימין פוגעת בקרקע! בזמן שאנו שואפים הריאות מתמלאות באוויר ודוחפות את שריר הסרעפת מטה  ובזמן נשיפה המצב הפוך. מצב זה של עליות וירידות מהירות קורה בעיקר בזמן ריצה מהירה, וכאשר רוב הדקירות מופיעות בעיקר בצד ימין, בוא נחשוב מה קורה לשריר הסרעפת הזמן שרגל ימין פוגעת בקרקע!

כאשר רגל ימין פוגעת בקרקע, כוח המשיכה מושך את האיברים הפנימיים כלפי מטה. חלק מאיברים אלו מחוברים לשריר הסרעפת ומושכים גם אותו (את שריר הסרעפת) כלפי מטה. עכשיו אם אתה גם נושף אוויר באותו זמן שרגל ימין פוגעת בקרקע, שריר הסרעפת נמשך לכיוון הנגדי ( כלפי מעלה) בזמן שהריאות מתכווצות. מצב זה יוצר מתיחה של שריר הסרעפת והרצועות המחברות אותו לאיברים הפנימיים, שבסופו של דבר גורם לכאב!

הטיפול:
כמו כל מצב אחר של עיוות שריר (ראה כתבה), כאשר מופיעים דקירה או כאב בצד, חשוב מאוד לעצור או לפחות  להפחית מעצמת הפעילות, אשר גרמה לכאב. עוד דרך טיפול יעילה הינה לשנות את תדירות הנשימה. בתחילה יש לקחת מספר נשימות עמוקות, לאחר מכן, אם אתה מאלה שנושפים כאשר רגל ימין פוגעת בקרקע , נסה לנשוף, כאשר רגל שמאל פוגעת בקרקע.

מניעה:
מספר עקרונות חשובים שיעזרו לכם למנוע דקירות בצד באימון הבא:
א' - שפר את הסבולת הכללית.
ב' - תנסה לנשום יותר עמוק בזמן הריצה.
ג' - בצע חימום איכותי.
ד' - הגבר את העומס בהדרגה.
ה' - חזק את שרירי היציבה (בטן, כולל אלכסונים וגב תחתון).
ו' - מתח יותר את שרירי הגב והבטן.
ז - הימנע מלאכול לפני ריצה.
ח' - שתה הרבה.

ריצה נעימה...

אליעזר רוזן – מאמן אתלטיקה וכושר